Montferland

Ontdek de prachtige natuur & omgeving van Montferland. Of u nu wilt wandelen of ontspannen, jong of oud bent, Montferland heeft voor iedereen iets te bieden!

Laatste berichten

088-5405805
Marktstraat 1, 's Heerenberg
info@montferlandmarkerting.nl

De Liemers

De gemeente Montferland behoort geografisch tot de Liemers, een gebied oostelijk in de provincie Gelderland. Tegenwoordig denken veel mensen dat Montferland in de Achterhoek ligt, echter dat is een misvatting. De Achterhoek heeft weliswaar een klinkende merknaam, maar is geografisch of bestuurlijk nooit als gebied gekenmerkt geweest. Dit in tegenstelling tot de Liemers waar in 838 dit gebied als “Pagus Leomerike” in een oorkonde wordt genoemd. De geografische grenzen van dit gebied tot het jaar 1300 zijn dezelfde als het later ontstane Aartsdiakonaat Emmerik. Als we dit gebied vertalen naar de huidige begrenzing, vallen daar de gemeenten Westervoort, Duiven, Zevenaar, Didam, Wehl, Bergh, Gendringen en een aantal gemeenten rond Emmerik onder.

De naam ambt Lijmers ontstaat omstreeks 1300. Vanaf die tijd is het niet alleen een geografisch gebied maar ook een rechtsgebied dat onder Kleef valt. De gemeenten Duiven, Zevenaar en Wehl vallen onder dit gebied dat ook wel de Kleefse enclave wordt genoemd.

Rond 1800 beginnen zich de contouren van de huidige Liemers zich af te tekenen. Hierbij moeten wij een onderscheid maken tussen het historische gebied de Liemers, welke zich bevindt tussen rivieren Rijn, IJssel en Oude IJssel en door de landsgrens achter Gendringen, en het economische gebied de Liemers dat vanaf 1950 gestalte krijgt. Hieronder vallen de gemeenten Angerlo, Doesburg, Didam, Duiven, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar.

Door de gemeentelijke herindeling tussen Bergh en Didam, waaruit de gemeente Montferland is ontstaan, valt de huidige gemeente, historisch gezien, onder de Liemers.

Bron: Heemkundekring Bergh

Als kind kwam ik vaak op t Peeske. Spelen op de glijbaan en waterfietsen. Voor altijd Montferland fan. Woon & werk in Didam samen met Christel Gieling en ons team aan de promotie van Montferland.