Montferland

Ontdek de prachtige natuur & omgeving van Montferland. Of u nu wilt wandelen of ontspannen, jong of oud bent, Montferland heeft voor iedereen iets te bieden!

Laatste berichten

088-5405805
Marktstraat 1, 's Heerenberg
info@montferlandmarkerting.nl

Azewijn

Rivier de Laak

Het dorpje Azewijn is een kleinschalig dorpje gelegen in het prachtige gebied Montferland. Het dorpje is geen dorpje als alle anderen. In de middeleeuwen kenden dit dorpje rumoerige tijden. Het dorpje is gelegen aan de rand van het mooie Bergherbos en kijkt uit op de heuvelrug van het gebied Montferland. Dit pittoreske dorpje bestaat uit 2 onderdelen, namelijk de dorpskern en het ruime buitengebied.

 

Ondanks dat het dorpje erg klein is, heeft het wel alle faciliteiten zoals een café, een basisschool en een kerk. Wat bijzonder is, is dat door dit kleinschalige dorpje een rivier loopt, rivier de Laak. Daarnaast staat dit dorpje ook bekend om zijn lekkere wijnen.

Het leuke dorp Azewijn is, voor zover bekend, de oudste vermelde nederzetting in het Montferlandse landschap. Reeds in de vroege middeleeuwen wordt Aswin als dorp genoemd. In die tijd was er, aan de rand van het dorp, een kleine burcht, vanwaar uit de ridders van Aswin met hun strooptochten de buurt onveilig maakten.

In de dorpskern ligt de Laak, een water waarin in 1605 de vermeende heks Mechteld ten Ham de heksenproef onderging en aansluitend de dood op de brandstapel vond.