Druk op ESC om af te sluiten

Bergherbos

Ontstaan van het BERGHERBOS

Het indrukwekkende Bergherbos in het Montferlandse landschap, is ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd toen grote gletsjers vanuit Scandinavië Nederland binnenkwamen.

Deze enorme ijsmassa stuwden de grond voor zich uit in de vorm van een wal.

Het Bergherbos staat bekend om zijn vele heuvels waarvan de Hettenheuvel, liggend tussen Zeddam en Kilder met zijn 93 meter boven A.N.P., de hoogste van Oost Gelderland is.

Andere kenmerkende heuvels zijn onder andere; De Kale Jacob, een kuitenbijter voor sporters, maar eenmaal boven een schitterend uitzicht tot in de verre omgeving.

De Galgenberg bij Stokkum, waar tot 1772 menig veroordeelde zijn dood aan de galg vond.

De Hulzenberg waar nu een tweeëntwintig meter hoge uitkijktoren staat van waaruit men een schitterend uitzicht over Montferland heeft en bij mooi weer plaatsen als Zutphen, Nijmegen en Kalkar ziet liggen. Peeskesbult in Beek, beroemd en gevreesd bij wielrenners en hardlopers. De Motte bij Zeddam, waar eens een kleine vesting stond die de bakermat is geweest voor het geslacht van de graven van Bergh en tevens de naamgever van het gebied Montferland. En niet te vergeten de Eltenberg gelegen in het Duitse plaatsje Elten, net over de grens bij Stokkum, waar boven op de heuvel behalve een indrukwekkende kerk, ook de meer dan duizend jaar oude Drususbron te bewonderen is. Behalve de interessante historie van het Bergherbos is dit heuvelachtige en indrukwekkende gebied een paradijs voor wandelaars en fietsers.