Het Raethuys ofwel het huis van de burgerij is gebouwd tussen 1526 en 1531. Het is doorlopend gemeentehuis geweest van de gemeente Bergh, tot het gemeentehuis in 2013 naar Didam verhuisde waarmee Bergh de fusiegemeente Montferland vormt.

In 2018 werd het huis het onderkomen van de Heemkundekring Bergh (HKB). De Heemkundekring Bergh is een cultureel-historische vereniging met meer dan 1000 leden. De vereniging is een platform voor iedereen die interesse heeft in de geschiedenis van mens en landschap van het land van Bergh.

Het contactblad Old Ni-js van de Heemkundekring verschijnt drie maal per jaar. De artikelen in het blad gaan over onderwerpen die met geschiedenis en cultuur van de eigen streek te maken hebben. Diepgaand archiefwerk wordt afgewisseld met luchtige verhalen en anekdotes.  Veldwerkgroepen uit alle woonkernen van Bergh brengen hun onderzoeken bijeen in het Raethuys waar het wordt gedigitaliseerd en gearchiveerd.

De bibliotheek en het documentatiecentrum omvatten ook de nalatenschap van regionaal historicus John Thoben. De Heemkundekring heeft een eigen unieke zeer uitgebreide Wiki. Hét startpunt om iets over Bergh op te zoeken is Berghapedia.

Daarnaast beheert de Heemkundekring Berghapedia, een complete wiki encyclopedie op internet over het land van Bergh. Er staan meer dan 5.500 artikelen over Bergh op.

Hoewel het oude Raethuys niet direct een museale functie heeft is er het een en ander te zien. Er is ondermeer een kleine maar mooie archeologische collectie en een uniek eeuwenoud uurwerk dat eerst in de toren van het Raethuys stond. Ook een vrij grote houten put uit de 10e eeuw die in Lengel is gevonden.

Iedereen is van harte uitgenodigd om op afspraak een kijkje te komen nemen. Voor publiek is het normaliter geopend op dinsdagavond van 19.00 uur tot 21.00 uur en donderdagmorgen van 9.30 tot 12.00 uur.

MEER INFORMATIE:

 
Hans Hegman

Hans Hegman

Conservator en initiatiefnemer Stadsmuseum Bergh

Cultuur en Historie
Trijntje Cillessen

Het muntgebouw

Het muntgebouw gevestigd in het prachtige ‘s-Heerenberg was in het verleden van de graven Van den Bergh. Deze graven hadden muntbedrijven rondom hun Nedelandse kastelen,

Lees meer »
101 Activiteiten
Trijntje Cillessen

Schuttersfeest Montferland

Linkjes naar programma’s van schutterfeesten in Montferland, dé regio met de mooiste schutterijen van Gelderland. Sommige schutterijen beginnen vrijdag al, 24/25 Juli is er bij

Lees meer »