Montferland

Ontdek de prachtige natuur & omgeving van Montferland. Of u nu wilt wandelen of ontspannen, jong of oud bent, Montferland heeft voor iedereen iets te bieden!

Laatste berichten

088-5405805
Marktstraat 1, 's Heerenberg
info@montferlandmarkerting.nl

Carnaval in Montferland

Carnaval is als volksfeest niet meer weg te denken uit deze streek van het land. Ouderen onder ons zullen misschien zelf nog met de foekepot langs de huizen in de buurt zijn gegaan op vastelaovend om een paar centen op te halen. In zowel Didam als ’s-Heerenberg met vrijwel al hun omringende dorpen werd sinds begin jaren 50 van de vorige eeuw carnaval groots gevierd. Met ’s-Heerenberg als episch centrum en een van de oudste carnavalsplaatsen van Gelderland kun je spreken van Montferland als een waar carnavals-mekka voor de liefhebber.

Meer »

Rond het carnaval is een hele cultuur met allerlei gebruiken ontstaan. Carnaval bestaat al sinds mensenheugenis, ja tot ver in de prehistorie als omkeringsritueel, waarin maatschappelijke rollen werden omgekeerd. De nar mocht de koning voor gek zetten zonder dat hij daarvoor werd gestraft. Het van oorsprong heidense feest maar later gekerstend, zou afgeleid zijn van het Latijnse Carnem levare wat ‘wegnemen van het vlees’ betekent, het begin van de vastentijd. Op de avond voor die ingaat, nu dus het hele weekend ervóór, wordt nog eens uitbundig gefeest want dinsdagnacht na 00.00 uur mag het niet meer. Kinderen gingen met de foekepot langs de deuren op vastelaovend. In het zuiden van Nederland, België en het Duitse Rijnland, van oorsprong katholieke streken, is het zeer populair.

’s-Heerenberg is de oudste carnavalsstad in de regio. Al in 1955 is er de carnavalsvereniging d’Olde Waskupen opgericht, terwijl er in Duitse plaatsen als Elten en Emmerik al vele decennia lang carnaval werd gevierd. Ondanks dat snel daarna de carnavalskoorts ook in alle omringende plaatsen is uitgebroken is ’s-Heerenberg nog steeds het carnavals-mekka van de wijde omgeving.

Carnaval wordt in vrijwel alle plaatsen van Montferland gevierd. Sommige plaatsen vieren het twee weken of een week voor de eigenlijk datum om het feest te spreiden. Carnavalsvierders uit het hele land krijgen in de carnavalsperiode in Montferland een warm welkom.

In Berghse deel van Montferland zijn de volgende carnavalsverenigingen actief:

 • De Vossenjagers te Azewijn
 • De Dösvlègels te Beek
 • De Nöttekrakers te Braamt
 • d’ Olde Waskupen te ‘s-Heerenberg
 • De Dolbotters te Kilder
 • De Ezelsköp te Lengel
 • De Leertrekkers te Stokkum
 • De Paverts te Zeddam.

In het Didamse deel van Montferland zijn de volgende carnavalsverenigingen actief:

 • De Vrolijke Drammers te Loil
 • De 11jes te Nieuw-Dijk
 • De Geinsköp te Didam
 • De Vrolijke Slörpers te Didam
Hans Hegman

Hans Hegman

Conservator en initiatiefnemer Stadsmuseum Bergh

Braamt
Anouk Centen

Drieduizend jaar bewoning in Braamt

Stammen de Broampse lu-j af van de vrouw wier urn gevonden is bij de bouw van het huis van Tom Welling tegenover Koenders molen? Een serieuze vraag waar de veldwerkgroep Braamt van de Heemkundekring Bergh op vrijdag 28 februari om

Lees meer »
montferland bergherbos
Cultuur en Historie
Christel Gieling

Bergherbos

Ontstaan van het BERGHERBOS Het indrukwekkende Bergherbos in het Montferlandse landschap, is ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd toen grote gletsjers vanuit Scandinavië Nederland binnenkwamen. Deze enorme ijsmassa stuwden de grond voor zich uit in de vorm van een wal. Het

Lees meer »
Cultuur en Historie
Babs van Iersel

Stadsmuseum Bergh – Wij zijn weer open!

Op 9 juni as. en daarna van donderdag t/m zondag kunt u ons weer bezoeken tussen 12.30 uur en 16.30 uur. Reserveren vooraf is mogelijk, maar niet noodzakelijk U kunt dat ook doen bij aankomst bij het museum. Op openingsdagen

Lees meer »