Montferland

Ontdek de prachtige natuur van de omgeving Montferland. Of u nu wilt wandelen of ontspannen, jong of oud bent, Montferland heeft voor iedereen iets te bieden!

Laatste berichten

0316-581910
Hoofdstraat 1, Didam
info@montferland.nl

Historische wandelingen

De stad ’s-Heerenberg heeft een interessant historisch verleden. Het feit dat er in de stad 25 rijksmonumenten zijn wil zeggen dat er veel moois bewaard is gebleven. Aan al die monumenten zijn bijzondere verhalen verbonden. Het Stadsmuseum verzorgt het hele jaar door (thematische) stadswandelingen onder leiding van gidsen. Er zijn verschillende stadswandelingen voor groepen waarvoor je je van tevoren kunt opgeven. In de zomermaanden zijn er op woensdagavonden ook stadswandelingen. Meer »

Historische wandeling

Tijdens de uitgebreide historische wandeling brengt de gids je naar de mooiste plekken in de stad en directe omgeving en vertelt over de belangrijkste historische gebouwen waar je langs komt. Zo kom je onder andere langs het onlangs prachtig gerestaureerde Raethuys uit 1531, de Nederlands Hervormde kerk, het muntgebouw waarin tot eind 16e eeuw munt werd geslagen en waar nog steeds demonstraties muntslag plaatsvinden voor publiek en maak je een wandeling rond het kasteel, waarbij je van alles te weten komt over de rijke geschiedenis van de burcht en haar bewoners.

Smokkeltocht

De stad ’s-Heerenberg ligt vlak aan de Duitse grens. Dat betekent dat er in vroeger tijden veel werd gesmokkeld. Dat gebeurde zelfs nog totdat in 1992 de Europese binnengrenzen werden opgeheven. Tijdens de smokkeltocht kom je onder leiding van een gids langs alle plekken die met smokkelen te maken hebben. Je komt alles te weten over het smokkelen vroeger. Maar ook zie je wat er gebeurde als mensen na het vele smokkelen gewetenswroeging kregen.

Zomeravondwandelingen

Zomeravondwandelingen vinden plaats op woensdagavonden van 14 juli tot en met 1 september 2021 met twee afwisselende thema’s. 1 Mechteld ten Ham wandeling Mechteld ten Ham, de oude weduwe die als vermeende heks in 1605 op de brandstapel belandde, komt tot leven tijdens deze wandeling. Je hoort over het tragisch einde van haar leven. De gids, gekleed als Mechteld, voert je onder andere langs plekken waar ze heeft gewoond, waar ze berecht is, waar ze gemarteld is en gevangen heeft gezeten, waar ze tenslotte op de brandstapel is beland. Maar ook leer je de stad kennen zoals die in haar tijd was, hoe de mensen leefden en hoe het zo ver heeft kunnen komen. Data: 18-08 en 01-09. 2 Historische wandeling Dit is ongeveer dezelfde wandeltocht als de hierboven beschreven historische wandeling alleen wat ingekort. 11-08 en 25-08. Willem II wandeling (21 aug. tot 14 sept. 2021) Van 21 augustus tot 14 november 2021 presenteert Huis Bergh de tentoonstelling ‘Kracht van Kronieken’. Dan wordt o.a. het zeer bijzondere boek van heer Willem II van den Bergh (1404-1465) getoond met kronieken uit zijn tijd. Heer Willem II werd ‘de rijke’ genoemd. Zijn zoon Oswald I verkreeg van de Duitse keizer in 1486 de graventitel. Willem wist het grondgebied van de heerlijkheid Bergh flink uit te breiden door aankoop en huwelijk. Ook heeft hij veel gebouwd in de stad: een gasthuis, en klooster, een flinke uitbreiding van de oude St. Pancratiuskerk, mogelijk het huidige Muntgebouw, een deel van het kasteel en een groot deel van de vestingweken rond de stad. Veel van wat hij heeft gebouwd is nog steeds te zien. Het Stadsmuseum heeft een route samengesteld langs al die gebouwen. MEER INFORMATIE:
  • Aanmelden voor deelname aan een stadswandeling kan op tel. 06 19 98 14 57
  • Uiteraard zijn er ook fietstochten met verschillende routes en van verschillende lengte waarbij je ook historische plekken passeert. Kijk daarvoor op onze download-pagina.
Hans Hegman

Hans Hegman

Conservator en initiatiefnemer Stadsmuseum Bergh

Actief dagje uit
Babs van Iersel

Hotspots in Hoch Elten

Deze prachtige Eltenberg is gelegen in het Duitse dorpje Elten. Het bijzondere aan deze berg is dat het een rijke geschiedenis kent. Tussen het jaar 1949 en 1963 behoorde de berg tot Nederland. In de nacht van 31 juli op 1 augustus nam Duitsland

Lees meer »
Cultuur en Historie
Christel Gieling

Ontdek het prachtige Montferland

Montferland, beter bekend als de parel van het oosten, is gelegen in de provincie Gelderland. Het bijzondere aan dit mooie gebied is dat het deels in de Achterhoek ligt en deels in de Liemers. Of u nu op zoek bent

Lees meer »
montferland bergherbos
Cultuur en Historie
Christel Gieling

Bergherbos

Ontstaan van het BERGHERBOS Het indrukwekkende Bergherbos in het Montferlandse landschap, is ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd toen grote gletsjers vanuit Scandinavië Nederland binnenkwamen. Deze enorme ijsmassa stuwden de grond voor zich uit in de vorm van een wal. Het

Lees meer »
Toeristisch Informatie Punt