De stad Emmerich, tegenwoordig Emmerich am Rhein geheten, is een van de oudste plaatsen in de regio. Al in 828 wordt de plaats schriftelijk vermeld, maar is vermoedelijk al in 700 ontstaan. In de eeuwen daarna ontwikkelde Emmerik, gunstig gelegen aan de Rijn, zich tot een welvarende handelsplaats en Hanzestad. In 1233 kreeg het stadsrechten en sinds 1355 hoorde Emmerik  onder het graafschap (later hertogdom) Kleef. Kerkelijk viel het tot 1821 onder het aartsbisdom Utrecht. Het noordelijke deel van Emmerik, de Vier Heezen genaamd, hoorde vanaf 1419 tot 1817 bij het graafschap Bergh. Hoewel de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog op 7 oktober 1944 door een Britse luchtaanval bijna volledig werd gebombardeerd (91%) is de stad weer helemaal opgebouwd en ademt ze weer de allure van vervlogen jaren.

Meer »

Emmerik heeft verschillende kerken waaronder de oudste twee in de binnenstad, de St. Aldegundiskirche vlakbij de haven en de St. Martini aan westkant van de stad vlakbij de Rijnoever. De oudste kerk zou in 700 door St. Willibrordus zijn gesticht met als kerkpatroon de H. Martinus op de plek van de huidige St. Aldegundiskirche. Het Martinistift zou rond 1040 naar de huidige St. Martinikerk zijn verplaatst. Bouwheer van die romaanse kerk zou de aartsbisschop van Utrecht, de heilige Bernuphus (of Bernold) zijn. In de 13e en 14e eeuw werden grote delen van de kerk door het water van de Rijn verzwolgen, waaronder de twee grote torens bij de westelijke ingang. In de 15e eeuw werd naar het noorden toe, dus van de Rijn af, haaks op de romaanse kerk van St. Martini een gotisch langschip met toren gebouwd. Aan de kerk was een kapittel van seculiere kanunniken verbonden waarvan nog een prachtig gebeeldhouwd koorgestoelte in de kerk te zien is. Beide kerken zijn in de WO II zwaar gehavend maar na de oorlog weer in volle luister hersteld.

Nog twee kerken zijn te noemen. De Evangelische Christuskerk in het centrum is nagenoeg een kopie van de Amsterdamse Oosterkerk. De interessante Heilig Geist Kirche in het stadsdeel Leegmeer is een centraalbouw met een indrukwekkend kruis uit schroot van kunstenaar Waldemar Kuhn. Het is een mooi voorbeeld van de moderniseringsgolf die door het Tweede Vaticaans Concilie in gang is gezet.

Door de eeuwen heen telde Emmerik vele kloosters. O.a. de Jezuïeten, Kruisheren, Franciscanessen en de Broeders des Gemene Levens waren er thuis.

Het heeft in de 20e eeuw een respectabel winkelgebied en een flink bedrijvenpark.

Honderden jaren lang heeft Bergh sterke banden met Emmerik gehad. Veel mensen uit ’s-Heerenberg werkten in een van de vele bedrijven die Emmerik rijk was. Nu wordt er veel wederzijds over de grens gewinkeld en getafeld.

Rijnbrug en Rijnpromenade

De Rijnbrug die in de jaren 1962 tot 1965 is gebouwd is met 803 meter de langste hangbrug van Duitsland. Vanaf de brug heb je een prachtig panorama over de stad en de rivier. Het wegdek bevindt zich 30 meter boven het water.

Langs de Rijn strekt zich tussen de twee kerken de Rheinpromenade uit waar een aaneengesloten lint van horecabedrijven met gezellige terrassen is te vinden.

MEER INFORMATIE:

Meer informatie over Emmerik is hier te vinden

Hans Hegman

Hans Hegman

Conservator en initiatiefnemer Stadsmuseum Bergh

Cultuur en Historie
Trijntje Cillessen

Natuurtheater Zeddam

Het dorp Zeddam had al een tijdje het idee om een speciale plek voor podiumkunsten te maken, en zo ontstond dan ook het openluchttheater. Dit

Lees meer »
Cultuur en Historie
Trijntje Cillessen

Het PAN kunstforum

Dit museum is opgericht op 12 juli 2003. Het museum is gevestigd in een voormalig chocoladefabriek. Hoewel het museum voormalig een chocoladefabriek was, is daar

Lees meer »