Druk op ESC om af te sluiten

Berghse Heksendag – 2 juni 2024

Zondag 2 juni is door Stadsmuseum Bergh uitgeroepen tot Berghse Heksendag. In navolging van de Nationale Heksendag, die vorig jaar op 3 juni landelijk werd georganiseerd. 

Deze dag is bedoeld ter nagedachtenis aan alle onschuldige vrouwen die in de afgelopen eeuwen en tot op de dag van vandaag het slachtoffer worden van heksenvervolging en andere vormen van geweld tegen vrouwen

Stadsmuseum Bergh organiseert die dag een stadswandeling over het leven en de dood van de ’s-Heerenbergse Mechteld ten Ham, een gewone volksvrouw, die op beschuldiging van hekserij op 25 juli 1605 op de brandstapel haar einde vond.

Voorafgaand vond een rechtszaak plaats, waarvan de processtukken in het archief van Huis Bergh bewaard zijn gebleven.  Zodoende kunnen we het ware verhaal vertellen dat in 1605 geleid heeft tot Mechtelds dood op de brandstapel. 

Aansluitend presenteert het museum een heksenritueel. Waarbij onder andere wordt gesmudged. Ben je nieuwsgierig wat dit inhoudt, geef je dan telefonisch op voor de wandeling en beleef het heksenritueel 

Datum 2 juni 2024
Start: Marktstraat 3 in ‘s-Heerenberg
Kosten € 5 pp.
Aanvang 14.00 uur
Duur: ca. 1,5 uur, inclusief heksenritueel
Aanmelden uiterlijk 1 juni via tel. nr. 06 19 98 14 57