Druk op ESC om af te sluiten

Het Pieterpad

De meest bekende wandelroute van Nederland is het Pieterpad, deze loopt dwars door het mooie Montferland. Zo kom je dus door het Bergherbos heen en stukje Duitsland of als je wilt naar Kasteel Huis Bergh.

Klein stukje geschiedenis over het Pieterpad.

Het Pieterpad is tussen 1978 en 1983 bedacht, gelopen en beschreven door Toos Goorhuis-Tjalsma uit Tilburg en Bertje Jens uit Groningen. Twee vriendinnen die vonden dat Nederland wel een serieus lange afstandspad kon gebruiken. Ze waren geïnspireerd door een wandeltocht in het Duitse Zwarte Woud en wilden iets vergelijkbaars in Nederland tot stand brengen.

Het Pieterpad loopt begint in het Noorden van Nederland en loopt geheel door naar beneden naar het meest Zuidelijke puntje in Limburg. Het pad is de bekendste lange-afstand wandelroute van Nederland. Het pad voert je naar de Noord-Groningse Waddenkust naar de Sint-Pietersberg in Zuid Limburg en slingert daarbij door een groot aantal verschillende landschappen, afwisselende natuur en gebieden met een uiteenlopende cultuurhistorie waaronder dus ook Montferland. 

Er valt onderweg ontzettend veel te zien en te beleven. Je komt langs verschillende landschappen zoals het Groninger klei, de Drentse zandgronden, de Sallandse Heuvelrug, de lommerrijke Achterhoek, het Montferland en tenslotte het langgerekte, gevarieerde Limburg. Het Pieterpad gebruikt zoveel mogelijk de kleinere (onverharde) wegen en paden.

Je hebt geen bijzondere wandelconditie nodig en hoeft de route ook niet aan een stuk door te lopen. De route is verdeeld in 26 etappes die gemiddeld tussen de 15 en 22 kilometer lang zijn. De routes beginnen en eindigen op plekken die met het openbaar vervoer gemakkelijk te bereiken zijn. Ook zijn er genoeg overnachtingsmogelijkheden. Loop je liever wat langer dan 15 tot 22 kilometer dan kun je gemakkelijk je eigen indeling maken. Dit geld er ook voor als je liever wat minder kilometer loopt. 

Meer informatie over het Pieterpad

Ook is er een Pieterfietspad. Het Pieterfietspad is de officiële fietsvariant van het populaire Pieterpad.
Waar het Pieterpad de mooiste wandelpaden aaneenrijgt doet het Pieterfietspad dat met de fietspaden. Dus stap op en verken Nederland per fiets.

Meer informatie over het Pieterfietspad