Druk op ESC om af te sluiten

Stadsmuseum Bergh – Het stadsmuseum van ‘s-Heerenberg

Stadsmuseum Bergh dompelt de bezoeker onder in de rijke geschiedenis van de stad ‘s-Heerenberg en het graafschap Bergh, waar eens de machtige heren van Bergh de scepter zwaaiden. 

De stad en Kasteel Huis Bergh waren eng met elkaar verbonden en omgeven met vestingwerken. De stad heet nu dan ook met recht ‘Kasteelstad ’s-Heerenberg’, een unicum in Nederland. Op loopafstand van Huis Bergh ligt tegenover het Raethuys het Stadsmuseum Bergh, waar dit mooi is te zien en te horen aan de hand van een gedetailleerde interactieve maquette. Deze laat de stad zien zoals die er rond 1550 uit moet hebben gezien met behulp van belichtingstechniek en animaties.

Archeologische vondsten uit die tijd geven een mooi beeld van het dagelijks leven in de stad en het omliggende platteland. Het St. Antonius-schutsgilde had daarin een bijzondere positie.

Vijf vrouwen

Bijzonder is dat de historische verhalen worden verteld door vijf markante historische vrouwen, ieder vanuit een eigen positie op de maatschappelijke ladder: een horige boerin, een hooghartige gravin, een zachtmoedige gravin, een rijke burgerdame en de oude vrouw Mechteld ten Ham die in 1605 beschuldigd wordt van hekserij en na een oneerlijk proces op de brandstapel belandt.

U krijgt antwoord op de vraag hoe vroeger vijanden en gespuis uit de stad werden geweerd. Of hoe nieuwtjes werden verspreid toen er nog geen kranten bestonden en waarom je toen maar beter bier kon drinken dan water. En hoe het kan dat in de vroege middeleeuwen heel veel ijzer werd gewonnen in het Bergherbos. Alles wordt verteld met behulp van audio- en videotechniek die je de verhalen intens laten beleven.

Een bezoek aan Stadsmuseum Bergh is een belevenis voor jong en oud!

Contactgegevens:
Stadsmuseum Bergh
Marktstraat 3
7041 AH
‘s-Heerenberg