Druk op ESC om af te sluiten

Molenmeel Montferland

Molenmeel Montferland maalt op duurzame wijze granen tot meel. Wij gebruiken hiervoor alleen de wind en werken dus energieneutraal. Een authentieke molen waarvan de wieken vrolijk draaien in de wind, is goed voor het toerisme en de leefbaarheid op het platteland.

Twee molens

De Molenmeel Montferland maalt granen in zowel de torenmolen als in de Volharding in Zeddam. De torenmolen werd voor het eerst genoemd in 1451 en is een van de oudste gemetselde molens van West-Europa. De Volharding stamt uit 1891.

Duurzaam

Molenmeel Montferland maalt op ambachtelijke wijze verse, lokaal geproduceerde granen zoals haver, tarwe, rogge, gerst, boekweit en spelt tot meel, bloem en kant- en klare mixen.

Onze producten zijn ook te vinden bij OnsLokaal in Stokkum!

De lekkerste tips van Molenmeel Montferland:

onze bananenbroodmix, de red velvet cakemix en de pannenkoekenmix!

Torenmolen Zeddam

De torenmolen of grafelijke korenmolen in Zeddam, één van de twee molens waar Molenmeel Montferland het graan maalt, is de oudste windmolen van Nederland en behoort tot de oudste gemetselde molens van West-Europa. De torenmolen staat in de Top-100 van de Nederlandse monumentenlijst en is een bezoek dan ook zeker waard. De molen heeft twee koppels maalstenen waarmee molenaar Mario van de Berg het graan maalt tot meel. Door de oorspronkelijke dikke muren en de dito houten vloer is het een heel bijzondere molen.

Al vele eeuwen vormt de torenmolen of grafelijke korenmolen het kenmerk van Zeddam, samen met de nog wat oudere Sint-Oswalduskerktoren. De Volharding kwam daar in 1891 bij. De torenmolen van Zeddam behoort tot de bezittingen van Kasteel Huis Bergh in ’s Heerenberg.

De heren Van den Bergh, de eerste eigenaren van het kasteel en de molens te Bergh, hadden het wind- en maalrecht op hun grondgebied. Dit hield in dat alleen zij molens op hun grond mochten bouwen en dat boeren verplicht waren om daar hun graan te laten malen. Een deel van het graan kwam ten goede aan de molenaar (maalloon) en een deel aan de Heer. De molen werd voor het eerst genoemd in 1451, toen Willem van den Bergh verklaarde jaarlijks een malder rogge en een malder mout te schenken aan het Gasthuis te Bergh, gemalen op zijn molens te Berge, Sedam, Diedam en Genderingen.

Korenmolen De Volharding

Molen de Volharding is een korenmolen in Zeddam. In vergelijking tot de torenmolen, die uit 1451 stamt, is het nog een jonge molen: De Volharding werd in 1891 gebouwd. Sinds 2006 is de molen in eigendom van de familie Waszkiewicz – Harmsen. De molen is geregeld opengesteld voor publiek. De Volharding is een windmolen, type beltmolen. De oorspronkelijke functie is korenmolen.

De Volharding was tot 1941 in bedrijf als korenmolen. In dat jaar werden van de molen het gevlucht en de staart verwijderd. In 1963 werd de kap hersteld en in 1979 kreeg de molen een algehele restauratie.
De molen heeft een belthoogte van 3 meter en zij heeft roeden met een lengte van 20,50 meter die zijn voorzien van het Oudhollands hekwerk met zeilen. Molenaar Mario van den Berg maalt granen met de molen met de twee koppels maalstenen waar de inrichting van De Volharding uit bestaan. Op De Volharding worden verschillende evenementen georganiseerd.

Bestellen

Bestel onze meel en bakproducten telefonisch of via mail. Kijk op de bestellijst voor ons complete assortiment.  Klik hier om de bestellijst te downloaden.

Wij maken graag een afspraak met u over de levering: u kunt onze producten afhalen bij de  Torenmolen of de molenaar thuis, we kunnen ze naar u verzenden ( via DPD ) en als u in onze regio woont, kunnen we het ook bij u thuis brengen. U krijgt onze meel- of bakproducten vers gemalen! Wilt u langskomen bij de molen, kijk dan op onze Facebookpagina.

Zoals u op de bestellijst kunt zien is de keuze uit ons complete assortiment van meel- en bakmixen reuze!
Enkele van de meest gewaardeerde mixen zijn de pannenkoekenmix, de red velvetcake, de winter wonder cakemix, robuuste broodmix, de bitterkoekjes amaretto cakemix, de bananenbroodmix (heel goed voor de gezonde levensstijl!), de oliebollenmix, onze appelplaatmix en de appeltaartmix!

Contact

Molenmeel Montferland
Vinkwijkseweg 15
7038 EP Zeddam
06-51436431
www.molenmeelmontferland.nl