Druk op ESC om af te sluiten

St. Martinusmolen

De St. Martinusmolen te Didam is in 1855 gebouwd aan de pas aangelegde weg van Zeddam naar Didam (de huidige Wilhelminastraat), in opdracht van Derk Kempers uit Wehl.

De molen lijkt op een verhoging te staan, maar is in feite vanaf de grond opgebouwd en pas daarna aangevuld met aarde rond de molen om bij de wieken te kunnen komen. De St. Martinusmolen wordt gerekend tot het type ‘beltmolens’.

Door hun hoge bouw vangen ze voldoende wind om effectief te draaien en productie te kunnen leveren. Uit de verschillende verkoopbedragen kan worden afgeleid dat de oorspronkelijke bouwkosten ongeveer fl. 3.000,- hebben bedragen.

De molen is ruim 150 jaar oud en is in 1963 en in 1980 gerestaureerd. In het najaar van 2007 (het Jaar van de Molen), is een uitvoerige restauratie voltooid.

De eerste molenaar was Hendrik Meijer. Hij moest vanwege privé-omstandigheden zijn eigen molen in Oud Zevenaar (de huidige ‘molen van Pijnappel’) verkopen. Hij pachtte de molen in Didam tot 1872. Daarna is de molen regelmatig van eigenaar gewisseld.

De molen is, met draaiende wieken, een vertrouwd beeld in Didam en beschikbaar voor bezoekers en activiteiten.

Tegenover de molen ligt het Huys van de molenaar. Dit is een prachtige B&B gemaakt in het oude huis van de voorgaande molenaar.

 

Openingstijden St. Martinusmolen 

De St. Martinusmolen is behoudens bijzondere omstandigheden elke zaterdag voor bezoekers open van 09.30 tot 15.30 uur.

Op afspraak kan je ook op andere tijden terecht voor een bezoek aan de molen.

Je kunt een afspraak maken via de mail info@martinusmolen.nl  of via het contactformulier.

De afgelopen jaren hebben vele belangstellenden een bezoek aan de molen gebracht.

Tijdens de openingstijden zijn er molenaars aanwezig om uitleg te geven over de werking en historie van de Sint Martinusmolen.

Website

Stichting St. Martinusmolen
Secretariaat:
Groenestraat 13
Postcode: 6941 SN Loil
Telefoon: 0316-22 31 66

Adres st Martinusmolen:
Molenhoek 17a
Postcode: 6942 EW Didam
E-mail: info@martinusmolen.nl