Druk op ESC om af te sluiten

Bezoek aan Kasteel Huis Bergh, Stadsmuseum Bergh en een verbindende stadswandeling

Geboorte van Nederland

In 1572 nemen de Watergeuzen Den Briel in, waarmee een begin wordt gemaakt met het onttrekken aan de macht van de koning van Spanje. Het jaar 1572 wordt gezien als het geboortejaar van Nederland. In het westen van het land krijgen de begrippen vrijheid en verbondenheid dan eindelijk inhoud. Helaas geldt dit niet voor het oosten van het land. Vooral Gelre heeft geleden onder de strijd tussen de Spanjaarden en de aanhangers van Willem van Oranje en de godsdienststrijd die hieruit voortkwam. Hier heerste juist nog decennialang verdriet en verdeeldheid. In de gemeente Montferland gedenken we dit met twee bijzondere tentoonstellingen.

Exposities in Kasteel Huis Bergh en Stadsmuseum Bergh

Vanaf 9 september 2022 kunt u in Kasteel Huis Bergh de nieuwe tentoonstelling bezoeken:

1572: De opstand van Willem IV van den Bergh. Zijn rol in de Tachtigjarige Oorlog opnieuw belicht

De tachtigjarige oorlog had een belangrijke impact op Huis Bergh en haar bewoners graaf Willem IV van den Bergh en zijn vrouw Maria van Nassau. Graaf Willem IV speelde aanvankelijk een hoofdrol in deze oorlog. Hij trok zij aan zij met Willem van Oranje ten strijde tegen de Spaanse troepen, maar bleef later niet altijd pal achter zijn zwager staan. In de geschiedschrijving komt Willem IV er daarom vaak niet goed af. Kasteel Huis Bergh vertelt het echte verhaal.

In het Stadsmuseum Bergh kunt u sinds eind mei de tentoonstelling bezoeken:

Maria van Nassau, gravin tussen twee vuren

Maria wordt tijdens de oorlog voortdurend heen en weer geslingerd tussen trouw aan haar man graaf Willem IV en trouw aan haar broer Willem van Oranje. Zij probeert zo goed mogelijk te laveren tussen hun tegenstrijdige belangen. Uiteindelijk loopt het voor Maria en Willem niet goed af; zij moeten een lange periode in ballingschap leven en zijn nooit teruggekeerd naar Huis Bergh.

Combikaart voor beide tentoonstellingen en stadswandeling

Kasteel Huis Bergh en het Stadsmuseum Bergh hebben de handen ineen geslagen om met een mooie aanbieding voor bezoekers te komen.

Vanaf 11 september kunt u elke zondagmiddag in september en oktober 2022 een combikaart kopen om deze twee tentoonstellingen, die naadloos op elkaar aansluiten te bezoeken. Om het verhaal compleet te maken, neemt “Maria” gestoken in prachtig historisch kostuum u mee voor een stadswandeling langs historische gebouwen en plekken in de stad. Ook de sporen die deze oorlog tot op de dag van vandaag in de stad heeft achtergelaten komen aan bod.

Praktische informatie
Combikaarten: á € 13,50 worden bij zowel Stadsmuseum Bergh als Kasteel Huis Bergh verkocht Museumkaart niet van toepassing
Wanneer: vanaf 11 september elke zondagmiddag in september en oktober 2022
Openingstijden: beide musea geopend van 12.30 tot 16.30 uur. Bezoekers kunnen op eigen gelegenheid rondlopen
Stadswandeling: om 13.30 uur en 14.30 uur starten de stadswandelingen o.l.v. een gids vanaf het Stadsmuseum Bergh, duur 45 min. maximaal