Druk op ESC om af te sluiten

Galgenbergroute

Afstand: 6,5 kilometer
Start: Parkeerplaats Bergherbos. Op de kruising van de Beekseweg en de Oude Eltenseweg bij Zeddam.
Horeca: Hotel Montferland ligt aan de route. Diverse horeca in ‘s-Heerenberg en Zeddam. Deze horecagelegenheden liggen vlakbij, maar niet aan de route.
De route wordt aangegeven met zwarte pijlen.

Wist u dat de Galgenbergroute een zeer aantrekkelijke en afwisselende wandelroute is? De route voert u door een gemengd bos, maar ook langs bos- en akkerranden. Op meerdere plaatsen geeft de route u een fraai uitzicht op de omgeving. In het bos is het enigszins heuvelachtig. Er dient geklommen en gedaald te worden, maar in combinatie met de lengte van de wandeling is dit voor de meeste mensen geen probleem.

De naam doet het al vermoeden, maar op de Galgenberg heeft een galg gestaan. Er zijn tot 1772 mensen aan ‘De Berghse galg’ opgehangen.

Bijzonder tijdens deze wandeling is de grootste motteheuvel van Nederland. De motteheuvel is kunstmatig opgeworpen. Tegenwoordig is Hotel Montferland op de heuvel gelegen. Rond het jaar 1000 is de motteheuvel gebouwd en kende vele bewoningen. Onderaan de heuvel (bij de oude boerderij) staat een zuil van cortenstaal met daarop een palissade weergegeven. Een weergave van een mogelijke eerste bebouwing van de motte.

Op het verste punt loopt de wandeling vlak langs ‘s-Heerenberg. U kunt er eventueel voor kiezen om aldaar even het stadje in te lopen. Als u hiervoor kiest, wordt de wandeling met zo’n 1,5 kilometer verlengd.

Een andere mogelijkheid is om op het einde van de wandeling nog langs de Grafelijke Korenmolen van Zeddam te lopen. Dit is de oudste windmolen van Nederland. De molen zou vóór 1441 gebouwd zijn. Tevens behoort de molen tot de bezittingen van Huis Bergh. Steek vanaf Montferland de Beekseweg over naar de Bovendorpsstraat. Vervolgens linksaf de Groeneweg op, weer linksaf de Oude Eltenseweg op en rechtdoor terug naar de parkeerplaats Bergherbos. De wandeling wordt ongeveer 1 kilometer langer.