Druk op ESC om af te sluiten

Kasteelstad Verlicht

Prachtig verlichte route

In het weekend van 12 & 13 februari 2022 was het dan zo ver. De eerste editie van Kasteelstad Verlicht in ‘s-Heerenberg in het Montferland. Op de zaterdag en zondag kon men genieten van prachtig verlichte highlights van de Kasteelstad. Zo kwam je tijdens de route van ongeveer 1 km langs het Kasteel Huis Bergh (uiteraard) maar o.a. ook langs de St. Pancratiuskerk, de Munt, Mechteld ten Ham en de Wal. 

Wanneer je het centrum van de Kasteelstad inliep zag je een gezellige drukte. Tegen de 10 duizend bezoekers is de schatting bezochten Kasteelstad Verlicht. Hier kon je eerst terecht voor een lekker kopje koffie en een oliebol. Heerlijk om even op te warmen want hoewel het droog was, stond er toch een fris windje en was het ongeveer maar 5 graden. Dan is zo’n lekker warm kopje koffie met een oliebol zeker niet verkeerd! 

Na het smikkelen kon de route nu echt gaan beginnen. Deze startte bij het Raethuys. Dit was de eerste verlichte highlight die te zien was in de Kasteelstad, een klein voorproefje voor wat er nog komen zal! Vanuit de Raethuys werd er verder gelopen en naar de kerk waar je een klein stukje doorheen kon lopen. De kerk was niet alleen vanaf buiten verlicht, maar ook vanaf de binnenkant. Tevens had men hier de kans om nog een kaarsje aan te steken voor dierbaren. We hebben veel mensen dit zien doen waardoor ze ook een kleine bijdrage leverden aan de kerk. Wanneer je de kerk weer uitliep ging de route verder richting het muntgebouw. Deze was vroeger in bezit van de graven Van den Bergh. Tot ongeveer het jaar 1580 werd er door hen hier munt geslagen. Leuk zo’n klein stukje geschiedenis tijdens de wandelroute! Verder gelopen kwam je de Hervormde kerk tegen met daarna het beeld van Mechteld ten Ham. Een beeld van een historische vrouw wie getrouwd was met de stadsbode van ‘s-Heerenberg en wie in 1605 werd beschuldigd van hekserij en daarna op de brandstapel werd verbrand. Zo leer je nog eens wat tijdens het wandelen. Voor de inwoners van ‘s-Heerenberg is het natuurlijk een bekend verhaal maar er liepen ook genoeg wandelaars rond die uit omliggende dorpen en steden kwamen. 

Vervolgens was het tijd voor de grootste highlight van dit weekend en ook wel de meest spectaculaire, namelijk Kasteel Huis Bergh. Wanneer je door de entreepoort liep was het een groot spektakel. Er weer een mooie lichtshow laten zien, er hing rook over het water en je had een prachtig uitzicht op de kerk die aan het schitteren was in verschillende kleuren. Bij de wandelaars was dit erg in trek want er werden overal foto’s geschoten en filmpjes gemaakt. Kasteel Huis Bergh is natuurlijk hét symbool van de Kasteelstad en om deze dan nu zo mooi verlicht te zien is heel bijzonder. Wanneer je door de entreepoort bent gelopen, kwam je aan je rechterzijde Kasteel Café Heeren Dubbel tegen waar je weer even een tussenstop kon maken met bijvoorbeeld glühwein of warme chocolademelk. Op het grote plein kon je goed om je heen kijken en wanneer je een rondje van 360 graden maakte keek je je ogen uit. Overal waar je maar keek was het kasteel op een bijzondere en prachtige manier verlicht.

Wanneer de glühwein of chocolademelk weer op was ging de route verder. Eerst nog even langs de toren waar tegenwoordig in overnacht kan worden om vervolgens rechts naar boven te lopen. Hier liep je tegen hondehut aan. Ook een prachtig stukje van de route kwam nadat je de hondehut voorbij liep. Je kwam hier namelijk op een lang pad die volledig belicht was door een snoer van lichten. Men worp hier een laatste blik op het prachtige kasteel en liepen zo naar het einde van de route.

Het was fantastisch! Lees hier mooie reviews

Willy
WillyKasteelstad
Lees verder
Ik wil graag alle vrijwilligers en iedereen die meegewerkt hebben aan de lichtroute hartelijk bedanken. Het was in één woord geweldig! Wat een organisatie en wat een werk... Wij hebben echt genoten, dank jullie wel!
Yvonne
YvonneKasteelstad
Lees verder
Heel mooi om te zien, misschien een idee om het kasteel altijd zo verlicht te laten. Prachtig, top gedaan!
Wilco
WilcoKasteelstad
Lees verder
Het was echt heel mooi. Daar mag 's-Heerenberg trots op zijn!
Natasja
NatasjaKasteelstad
Lees verder
Het was fris maar we hebben zeer genoten van mooie verlichtingen!
Rudy
RudyKasteelstad
Lees verder
Was echt de moeite waard!
Dies
DiesKasteelstad
Lees verder
We zijn vroeg gegaan toen het lekker rustig was en het was heel mooi!
Ans
AnsKasteelstad
Lees verder
Stukje van de Kasteelstad Verlicht wandelroute gelopen en gaaf wat het!
Annemarie
AnnemarieKasteelstad
Lees verder
Gisteren geweest, heel mooi en gezellig!
Monique
MoniqueKasteelstad
Lees verder
Kasteelstad Verlicht was prachtig!
Wil
WilKasteelstad
Lees verder
Was geweldig. Complimenten aan de organisatie!
Remar
RemarKasteelstad
Lees verder
Het was een pracht!
Vorige
Volgende

Een groot succes

Van tevoren kan je natuurlijk nooit helemaal inschatten of het een succes gaat worden en of er veel mensen op afkomen. Er werd wel verwacht dat veel inwoners van De Kasteelstad ‘s-Heerenberg een bezoekje zouden komen brengen, maar de vraag is natuurlijk ook of er mensen van buitenaf komen en hoeveel. Na het weekend van 12 & 13 februari 2022 kunnen we wel spreken over een groot succes van de eerste editie van Kasteelstad Verlicht. Een succes waardoor een tweede editie zeken niet ondenkbaar is. Rob Vister is de voorzitter van de Stichting Montferland Marketing die samen met de Stichting Kasteelstad , de ondernemersvereniging en Kasteel Huis Bergh dit mogelijk gemaakt hebben.  

Prachtige foto's