Wist u dat Kasteel Huis Bergh iets bijzonder heeft? In drie maanden is de tentoonstelling ‘Kracht van Kronieken’ ontstaan. We vertellen u wie aan deze tentoonstelling hebben bijgedragen.
De tentoonstelling
De tentoonstelling ‘Kracht van Kronieken’ kunt u bewonderen tot 14 november 2021. Voor jong en oud is de tentoonstelling interessant. De introductiefilm maakt de tentoonstelling voor iedereen toegankelijk. Voor kinderen is er een speciaal kinderprogramma samengesteld. Kinderen kunnen aan de hand van hun eigen gemaakte kroniek door de tentoonstelling heen. Het programma leert wat een kroniek is, vertelt het geschiedenisverhaal en biedt de kans om een eigen wapen te maken.
Bijdrage aan tentoonstelling
Directrice Marijke Brouwer heeft de hoofdlijnen gecoördineerd. Onder hoofdlijnen valt onder meer het werven van fondsen om de tentoonstelling financieel mogelijk te maken. Collectiebeheerder Frank Jansen is de projectleider van de tentoonstelling. Hij geeft aan dat een kroniek te vergelijken is met een geschiedenisboek van vroeger. Een kroniek is een verhaal over een bepaald gebied. In het geval van de tentoonstelling gaat het over meerdere gebieden. Het handschrift bestaat uit maar liefst twaalf kronieken. Een van deze kronieken is Gelre. Bovendien is deze kroniek het oudst bekende geschiedenisverhaal van Gelre tot nu toe.
Onderzoekster Jeanne Verbij-Schillings heeft aangegeven hoe belangrijk het handschrift was voor Gelre. Zij beschrijft het handschrift als bijzonder vanwege de prachtige tekeningen. Rond 1450 en 1460 was er nauwelijks iets bekend over Gelre. Als het verhaal eenmaal op papier stond, moest het gecontroleerd worden aan de hand van foto’s en het handschrift zelf. Gast conservator Hanneke van Hasperen is door Kasteel Huis Bergh gevraagd om de tentoonstelling vorm te geven. Zij geeft aan dat het tentoonstellen van een boek lastig is, omdat slechts één pagina getoond kan worden. Hanneke dacht na over hoe het publiek als het ware door het boek kan laten wandelen. Als u door het boek kan wandelen, krijgt u een idee over hoe het boek is opgebouwd en hoe het wereldbeeld van de schrijvers was die het boek hebben samengesteld. Andere objecten zijn bij het tentoonstellen van het boek betrokken. Bij deze objecten kunt u denken aan de collectie van het museum zelf en objecten uit andere collecties. Tevens worden er bijzondere bruiklenen uit het buitenland gebruikt bij de tentoonstelling. Wist u dat er een boek is gerestaureerd voor de tentoonstelling? Het boek bevat de oudste portretreeks van de graven van Holland. Het boek is nog nooit eerder in Nederland tentoongesteld.
Professor Johan Oosterman van de Radboud Universiteit is benaderd door een antiquariaat die het boek had verworven en wilde verkopen. Hij dacht gelijk aan Huis Bergh. Immers bevat het boek het wapen van Huis Bergh. Hij heeft bijgedragen aan de tentoonstelling, maar ook een boek geschreven over het handschrift en de geschiedenis die meespeelde op de achtergrond. In zijn voorwoord geeft ceremoniemeester en voorzitter van het bestuur Jan Cees van Hasselt ruimte aan professor Johan Oosterman. De professor houdt een lezing over zijn geschreven boek naar aanleiding van het onderzoek naar de kronieken. De commissaris van de koning John Berends is speciaal gekomen om het resultaat van jaren onderzoek te horen. Het onderzoek naar de kronieken kan hij nalezen in de twee boeken die hierover geschreven zijn. De boeken worden aangereikt door Jan Cees van Hasselt.
Wilt u meer weten over de tentoonstelling? Bekijk dan de Youtube video.
Duur tentoonstelling
De tentoonstelling kunt u bekijken tot 14 november 2021. De duur van de tentoonstelling is drie maanden. De reden van deze korte duur is dat een aantal van de bruiklenen kwetsbare manuscripten zijn uit het buitenland. De manuscripten komen uit Heidelberg, Berlijn en Antwerpen. De manuscripten mogen maximaal 3 maanden blootgesteld worden aan het licht. Na deze drie maanden dienen de manuscripten voor minimaal 1 jaar in de kast te liggen.
Aankoop kronieken
In 2017 zijn de kronieken aangekocht. De kronieken worden nu pas tentoongesteld, want op het moment van aankoop was nog niet alles bekend over het handschrift. Er is eerst uitvoerig onderzoek gedaan naar de kronieken. De resultaten van het onderzoek worden getoond in een boek. Het boek is een wetenschappelijke publicatie over het handschrift. De wetenschappelijke publicatie beschrijft waar het handschrift vandaan komt en alle wetenswaardigheden die bekend zijn geworden naar aanleiding van het onderzoek. Door het uitvoeren van het onderzoek weten zij waar het papier vandaan komt en waarom het wapen van Huis Bergh voorin het boek staat.
Locatie
Kasteel Huis Bergh
Hof van Bergh 8
7041 AC ‘s-Heerenberg
0314-661281
info@huisbergh.nl
www.huisbergh.nl