Druk op ESC om af te sluiten

Open dag Heemkundekring Bergh

Op zondag 24 november organiseert de Heemkundekring Bergh een open dag. Mensen zijn dan van 13.00 tot 17.00 uur van harte welkom in het Raethuys aan de Hofstraat 1 te ’s-Heerenberg waar zij kennis kunnen maken met het culturele erfgoed van het voormalige land van Bergh.

Cultureel erfgoed

Het voormalige land van Bergh kent een rijke historie. Een historie die niet verloren mag gaan en vooral moet worden doorgegeven aan de volgende generatie. De Heemkundekring is dan ook de vereniging bij uitstek die deze historie bewaakt en bewaart. Daarnaast is het ook erg belangrijk dat deze interessante geschiedenis wordt doorverteld. Dit doet de Heemkundekring niet alleen door mensen de gelegenheid te geven om informatie in te winnen tijdens de openingsuren van het Raethuys, maar ook door onder andere het geven van lezingen, het organiseren van exposities en verschillende projecten op de basisscholen.

Werkgroepen

Het voormalige land van Bergh bestaat uit de stad ’s-Heerenberg en de verschillende dorpen liggende in wat voorheen de gemeente Bergh was. Zowel in ’s-Heerenberg als in Azewijn, Beek, Braamt, Lengel, Stokkum en Zeddam heeft de Heemkundekring werkgroepen die in hun gebied bezig zijn met onderzoek op het gebied van genealogie, archeologie, het in kaart brengen van bewoning en haar bewoners en natuurlijk de geschiedenis van dorp of stad. In Kilder is er nog geen werkgroep, maar de Heemkundekring hoopt dat er in Kilder mensen zijn die aldaar een groep willen vormen en de historie van Kilder ook binnen de Heemkundekring te brengen. Naast de werkgroepen in de verschillende dorpen, is er binnen de vereniging nog een archeologische groep, een foto- en filmgroep, een genealogische groep, een dialectgroep, een groep die zich bezighoudt met militaire historie en de redactie van het verenigingsorgaan Old Ni’js.

Open dag

Al deze groepen presenteren zich op zondag 24 november van 13.00 tot 17.00 uur in het voormalige gemeentehuis het “Raethuys”, het huidige onderkomen van de Heemkundekring.

Op deze open dag kunnen mensen zien en horen waar de verschillende groepen zich mee bezighouden en daarnaast kennis maken met de enthousiaste vrijwilligers van deze boeiende vereniging. Ook worden er interessante historische boeken te koop aangeboden. Entree is gratis.