Druk op ESC om af te sluiten

Open Monumentendag – 9 & 10 september

Molens van Stichting Huis Bergh geopend op 9 en 10 september 2023
Sinds 1987 wordt er een Open Monumentendag georganiseerd. Monumenten die normaliter gesloten zijn voor publiek worden gratis opengesteld, om zo de publieke belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg te vergroten.

Zaterdag 9 en zondag 10 september Zeddammer Molen geopend
De Grafelijke Korenmolen is een uniek monument en dateert uit de 15 eeuw. De molen behoort tot één van de oudste nog bewaard gebleven molens van Nederland. Het is gebouwd als zogenaamde dwangmolen en was in het bezit van de heren Van Bergh. Zij beschikten als enige binnen het grafelijk grondgebied over het wind- en maalrecht.

De torenmolen van Zeddam is gebouwd op een verhoging in het landschap, die deels natuurlijk en deels door mensenhanden is opgeworpen en zich op het kruispunt van verschillende oude wegen bevindt. Tot 1928 is de molen in bedrijf geweest. Sinds 1929 is de molen in het bezit van de Stichting Huis Bergh en nog altijd in bedrijf. Het wordt in stand gehouden door een team van enthousiaste en deskundige molenaars en vrijwilligers.

Zaterdag van 12 tot 16.30 uur en zondag van 11 tot 17 uur geopend.

Zondag 10 september Zwarte Molen in ’s-Heerenberg geopend
De molen zonder wieken stamt uit het jaar 1829 en ligt aan de Zeddamseweg. Gedurende de tijd is de Zwarte Molen een aantal keren van eigenaar gewisseld. Vanaf 1910 werd er al niet meer gemalen op de molen. In 1912 is het aangekocht door J.H. van Heek. Hij wilde hiermee de goederen en rechten van het kasteel en landgoed, die hij ook zojuist had aangekocht, in ere herstellen. In 2008 is de molen wederom volledig in het bezit gekomen van Stichting Huis Bergh. Omdat kap, muurwerk en balken er slecht aan toe waren heeft er een grootscheepse restauratie plaatsgevonden. De bouwwerkzaamheden zijn inmiddels voltooid en het interieur is ook aangepakt, zodat de bezoekers de molen veilig kunnen bezoeken.

Zondag van 12 tot 16 uur geopend.

De entree voor deze 2 unieke monumenten is op beide dagen gratis.

Voor meer informatie
Kasteel Huis Bergh
Hof van Bergh 8
7041 AC ’s-Heerenberg
0314-661281
www.huisbergh.nl